Флеш-семінар «Формувальне оцінювання: стратегії та техніки» 

      27 лютого 2023 року в Скандинавській гімназії відбувся флеш-семінар «Формувальне оцінювання: стратегії та техніки» для педагогів Дарницького району. Основну увагу було зосереджено на практичних вправах, техніках, інструментах формувального оцінювання, які використовують учителі гімназії як в початковій, так і в середній школі. 
      Відкрила семінар директор гімназії, кандидат педагогічних наук Пушкарьова Т.Е., наголосивши, що формувальне оцінювання -  невід’ємна складова сучасного освітнього процесу. 
      Заступник директора з навчально-виховної робити Фурсова І.М., модератор, пояснила особливості флеш-семінару як форми роботи, наголосила на актуальності обраної теми. Коломієць Н.Л., заступник директора з НВР у початкових класах, та  Тараян І.Є., заступник директора з іноземних мов, розкрили особливості впровадження формувального оцінювання в НУШ та у вивченні іноземних мов.
      На семінарі була представлена система впровадження формувального оцінювання в початковій школі за стандартами НУШ. Учитель-методист Знаєнко Г.Ю. розказала про застосування таких технік, як: «Правила класу», «Зарядний пристрій», «Мій настрій», «Мотиваційні фрази, браслети», «Сигнал  кубиками  LEGO», «Сигнали рукою», «Смайлики», «Дай п’ять», «Рефлексивний екран»,  «Тижневий звіт», «Колесо досягнень», «Портфоліо учня»  тощо.
      Учитель початкових класів, учитель-методист Вороніна І.А. представила онлайн-техніки формувального оцінювання: Liverworksheets – створення інтерактивних робочих аркушів та Eduten - цифрову платформу для навчання математики, яка поєднує фінські освітні досягнення з гейміфікацією і допомагає досягати найкращого результату. Початкова школа долучилася до проєкту за сприяння посольства Фінляндії в Україні та Громадської організації Stem Оsvita Ukrain (керівник Арсен Новосад), освітньої експертки Тетяни Харламової, доктора педагогічних наук, завідувачки відділом початкової освіти АПН України Оксани Онопрієнко.
      Естафету впровадження формувального оцінювання в 5 класі НУШ підхопили вчителі середньої ланки. Найрезультативніші техніки представила учитель української мови та літератури, учитель-методист Семенюк О.О.: техніки миттєвого оцінювання, самооцінювання, рефлексії «Знаю - хочу дізнатися - дізнався», «Сходинки успіху», «Долоньки», різні варіанти техніки «5», Feedback тощо.  
Бунецька Л.П., учитель зарубіжної літератури,  продемонструвала використання технік самооцінювання навчальних досягнень учнів середньої ланки на етапі рефлексії, перевагою яких  є можливість переведення результатів проведеної роботи у 12-бальну шкалу оцінювання. 
      Боговик К.О., учитель англійської мови, поділилась досвідом використання технік взаємооцінювання на уроках іноземних мов, зазначивши, що технології формувального оцінювання представлені в підручниках англійської мови FLY HIGH Ukraine (початкові класи) та Wider World (5-7 кл.) британського видавництва Pearson. Учителі середньої школи продемонстрували відео уроків з використанням різноманітних технік формувального оцінювання.
      Форма флеш-семінару дозволила учасникам швидко, комфортно та якісно отримати великий обсяг актуальної інформації, поділитися з колегами своїм досвідом.